Assalamualaikum..
Lama tak update main masak-masak.
Arini saya buat kuih tok aji serban untuk minum petang..
Jom intai resepi ringkas dari saya.
Bahan A
5 biji telur (saya guna gred c)
Santan pekat anggaran dalam 2 cawan
Sedikit garam
Nisan kerek (saya guna nisan kerek besar setengah je)
Bahan B
Beras pulut anggaran secawan (basuh bersih)
Santan cair secawan setengah
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara Penyediaan
Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk..
Kacau rata bahan tesebut hingga larut.
Sementara itu sediakan loyang untuk mengukus bahan B
Kukus bahan B di dalam periuk pengukus sehingga pulut masak.
Setelah pulut masak,guna garfu untuk menyucuk pulut sebelum meletakkan bahan A
Kukus semula sehingga kuih masak.
Siap..untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment